Ravlygte – sådan virker den


Det er magisk, hvordan fyrretræets naturlige beskyttelsesmekanisme kan forvandles til et så værdifuldt produkt. Det har selvfølgelig også været 30-50 millioner år undervejs. I folkemunde omtales det som ”Danmarks guld”, og du kan faktisk selv gå på på jagt efter det ved Danmarks kyststrækning og vinde en helt speciel naturoplevelse samtidig.
Det er selvfølgelig rav, der her er tale om.
Hvordan du finder det, spørger du? Jo, ravjagt kræver tålmodighed og det er ikke alle forundt at finde ægte skatte på strandturen. Der findes dog et redskab, der øger chancen for gevinst betragteligt. En ravlygte. Her kan du læse, hvordan den virker.

En lygte, der laver rav i den

En sjælden gang imellem er det en god ting, når der går rav i den. Særligt på ravjagt. En ravlygte hjælper dig på din færd, og med støtte fra siden ravfund.dk fandt jeg god information om produktet, som jeg nu vil viderebringe til dig.

Ravfund.dk har udviklet en ny serie af ravlygter, der lyser med et særligt UV-lys, som får organisk materiale til at reflektere lyset tilbage, så det fremstår tydeligere for det menneskelige øje.

Afhængigt af hvilken bølgelængde, man bruger i sin lygte, vil det forskelligartede organiske materiale reflekterer lys i hver sin farve. Du vil hurtigt gennemskue, hvad der er hvad, så du kan adskille rav fra tang, krabber, skaller og andet sjovt, der vil ligge i dønningen på stranden. Det eftertragtede rav vil typisk reflektere en farve, der ses som lys gul. Med den nye serie af ravlygter kan du ændre på ravlygtens specifikationer, så ravet vil reflektere den gule farve i en mørkere nuance, hvilket gør det endnu lettere at finde.

Ravlygter til både nat og dag

En ravlygte er lettest at bruge om natten i mørket, da du her kan have lygten tændt med lyskeglen rettet mod jorden konstant. Du kan derfor hurtigere afsøge et større område, end hvis du går på jagt med din ravlygte i dagslys.
I dagslys kan du nemlig først tænde din ravlygte, når du har fundet et sted på stranden, hvor du formoder, der kan være rav. Når du tænder lygten og lyser i området, vil eventuelt rav lyse på i en blågrøn til gulgrøn nuance.
Det er altså mere langsommeligt at finde rav om dagen i forhold til om natten men uanset tidspunkt på døgnet, vil en ravlygte udgøre et kærkomment værktøj, der gør arbejdet til en leg.

Andre gode tips til ravjagten

Udover en ravlygte findes der en række tips til, hvordan du kan øge dine chancer for at vende hjem fra strandturen med guld i lommen.

Når du skal beslutte dig for, hvor du vil lede, kan du med fordel søge mod de flade strande ved vestkysten.
Dertil er der en særligt god sæson for ravjagt, nemlig om vinteren. Jo koldere vandtemperatur, des mere opdrift er der til at bære rav fra havbunden ind på stranden.
Det hjælper også at indlede jagten på rav, når der atter er stille efter en god omgang storm.
Slutteligt kan du følge mågerne. De er der, hvor der er skyllet nye sager op på stranden.
God jagt!