Kør hurtigere på en carbon mountainbike


En gang var cykler lavet af stål, siden blev det aluminium og lignende produkter, der var normalen. Nu kører stor set alle, der gerne vil køre stærk, på cykler lavet af carbon. Overalt ser man racercykler lavet af carbon og carbon mountainbikes.

De første mountainbikes

Det at køre på cykel i skoven har eksisteret i mange år. Men i de tidlige 1980’er opstod MTB-sporten i USA. Altså det med at køre om kap i terræn og ikke på asfalteret veje. Dermed opstod der også en masseproduktion af mountainbikes. Dette på basic af et design som en gruppe hippier i Californien havde arbejde med i 1970’erne. Derefter gik det hurtig, og sporten udviklede sig massivt til først at blive en del af de olympiske lege, og siden en verdensomspændende sport med en enorm økonomi, og store stjerner. Danmark har blandt andre fostret Henrik Djernis, der var i verdensklasse i 1990’erne og siden Annika Langvad, der er blevet verdensmester i flere discipliner i mountainbikesporten, men netop har stoppet din karriere.

 

En mountainbike

En mountainbike adskiller sig fra en landevejscykel ved at være tilpasset til at køre steder, hvor man normalt har svært ved at komme frem på cykel. Det betyder, at der er lavet diverse foranstaltninger til at dæmpe de stød, som man får ved at køre i eksempelvis skoven. Der er affjedring i blandt andet forgaflerne og i selve stellet. Desuden er dækkene typisk meget bredt og med ekstra riller for at give et bedre vejgreb.

 

Meget populær

Mountainbikes har bredt sig fra at være en cykeltype, der blev brugt til cykelløb i skoven til at være noget, som rigtig mange kan lide at køre på ved mange lejligheder. En mountainbike kan være cool at se på og lækker at køre på. Derfor er den ekstra populær hos det unge segment. Der er desuden opstået en række afarter af mountainbikes, der er blevet meget populære i det urbane segment.

 

Fordelene ved carbon mountainbikes

De seneste år er udviklingen gået imod at langt de fleste mountainbikes er lavet i materialet carbon. Det giver en række fordel for rytteren. Et carbonstel er lettere end aluminiumsstel, og så har det en øget stivhed, og dermed bliver den kraft som trædes ud i pedalerne lettere omsat til fremdrift på carbon mountainbikes. Der findes forskellige kvaliteter af carbon, og får man fat i noget dårlig carbon er der stor risiko for at det kan knække. Men køber du kvalitet, så får du også en mountainbike der er langt bedre, når du vælger carbon.